

Muzeul de Arta, Cluj Napoca
3 februarie 2011
vernisaj, ora: 13:00
Lucian Szekely îşi redescoperă şi aşadar îşi exhibă cu fiecare expoziţie plăcerea de a explora teritorii neliniştite şi neliniştitoare ale imaginii, atingând teme dificile şi oarecum deranjante pentru ochiul neantrenat al privitorului.
Părăsind spaţiul securizat al gravurii, în care obiectele se oferă spectatorului invitându-l să le exploreze textura şi luminozitatea, activând un soi de organ tactil al privirii, Lucian Szekely descoperă odată cu Teatrul chimic o altă dimensiune a imaginii. Ruptura e destul de mare, chiar şi dacă ne referim doar la dimensiunea concretă a lucrărilor. Spaţiile sunt vaste, comparativ cu marginile miniaturale ale obiectelor din Zoomorfie. Lumea e pusă sub lupă, geografia şi locatarii săi îşi deformează contururile, senzaţia privitorului fiind una de vertij. La nivel tematic, ruptura despre care vorbeam în legătură cu Teatrul chimic e anunţată de ciclul Zoomorfiei, acesta descoperind privirii datele non-antropomorficului şi insinuând sentimentul de anxietate care va copleşi, în adevăratul sens al cuvântului, ciclul Teatrului chimic.
Proiectele lui Lucian Szekely se constituie aşadar, cel puţin în ultimele două episoade, ca pretexte de a ieşi din zona de confort, tranzitând un spaţiu alternativ în care straniul lezează privirea, obligând-o să se redefinească.
By Mara Stanca
Chirurgie ascunsă
O lumină aseptică, nemiloasă, de sală de operaţie, se revarsă peste figurile din noile lucrări de grafică ale lui Lucian Szekely, în care artistul se întoarce la corp şi la figura umană, după ce în expoziţiile anterioare – Teatru chimic şi Zoomorfie – a explorat cu precădere teritorii non-antropomorfice. Trupul e prezentat aici doar în parte, sau în părţile sale ameninţate, rănite, acoperite, bandajate, aflate pe calea unei convalescenţe improbabile. Ameninţarea şi neliniştea sunt cele două axe în jurul cărora se organizează această nouă serie. Nu e vorba doar de ameninţarea şi de neliniştile medicale cuprinse în titlul deloc ambiguu al colecţiei – Post-surgery – ci şi de un halou foarte sesizabil de anxietate care înconjoară fiecare lucrare. Detaliile marginale sunt cele care produc această aură. În pre-surgery, un bandaj motolit şi aruncat pe jos şi o foaie de hârtie atârnată de un cui în planul secund induc teama la fel de intens ca picioarele încrucişate şi crispate ce domină prim-planul. În eye-surgery, un cablu electric lipit cu bandă izolatoare de un perete pătat e contrapunctul nimerit în compoziţie pentru ochiul imens şi bandajat care parcă iese din acelaşi perete, şi pentru aluniţa malignă de dedesubtul său. În post-surgery, faţa femeii, aducând vag în expresie cu o icoană, împlineşte dezvăluirea rănii bandajate care-i brăzdează trupul. Fizionomia, ca şi corpul de altfel, nu e niciodată expusă total, după cum nici rana şi nici cicatricea nu sunt vizibile, ele sunt mereu sustrase sau ascunse privirii şi curiozităţii post-operatorii, ceea ce nu face decât să le intensifice, să le potenţeze imaginar. De fapt, centrul de greutate al tuturor acestor lucrări nu se regăseşte în ceea ce e vizibil, ci în zona obscură a spaimelor şi alinărilor nemărturisite.
By Rares Moldovan